Podsumowanie konkursów z Batonem Warszawskim


Na naszym Facebooku i w magazynie odbyły się ostatnimi czasy dwa konkursy z Batonem Warszawskim. Chciałybyśmy w dzisiejszym poście troszkę je podsumować. 



Zanim jednak do tego przejdziemy... Co możemy przeczytać o Batonie Warszawskim?
Po prostu chcieliśmy zrobić słodycz, który będzie normalnym jedzeniem, kieszonkowym a pełnowartościowym posiłkiem. To baton, który nadaje się nawet dla cukrzyków z racji bardzo niskiego indeksu glikemicznego (IG ok. 32). Zawiera też potężną dawkę błonnika - do 25% dziennego zalecanego spożycia w jednym batoniku. Dzięki temu Baton Warszawski syci na tak długo.
Naszą ideą było stworzenie produktu naturalnego, dlatego mąkę wytwarzamy sami. Nie kupujemy gotowego alkalizowanego i odtłuszczanego kakao, tylko całe ziarna kakaowca, które sami mielimy. Dzięki temu klient może mieć pewność, że produkty zachowują maksimum swoich wartości - przygotowane w dniu produkcji!!!
Na naszym Facebooku pojawiła się także recenzja tych pysznych batonów. Przypomnijmy ją specjalnie dla Was 😊

1) Truskawka i wanilia
Skład: bezglutenowe płatki owsiane, bezglutenowa mąka owsiana, BIO olej kokosowy, daktyle, truskawka, ksylitol, BIO siemię lniane, naturalny ekstrakt z wanilii bourbon, sól himalajska, woda źródlana 
Smak: Słodki, momentami kwaskowy przy trafieniu na kawałek truskawki. Wanilia słabo wyczuwalna, ale truskawka znacznie bardziej. Wyczuwalny delikatny aromat płatków owsianych. Generalnie bardzo smaczny i ten smak jest moim faworytem!

2) Czarna porzeczka i kokos

Skład: BIO wiórki kokosowe, BIO mąka jaglana, BIO słonecznik, daktyl suszony, BIO olej kokosowy, ksylitol, BIO siemię lniane , suszona czarna porzeczka, sól himalajska, woda źródlana 
Smak: Wyraźnie wyczuwalne wiórki kokosowe, zaś czarna porzeczka delikatnie. Momentami jednak można ją poczuć dość mocno, gdy trafi się na jej suszone kawałki. Batonik dość kruchy. Lekko słodki, choć raczej kwaskowy za sprawą porzeczki. 

3) Figa i goji z miodem gryczanym

Skład: BIO mąka gryczana, BIO siemię lniane, BIO słonecznik, BIO sezam, figa suszona, BIO olej kokosowy, ksylitol, miód, sól himalajska, woda źródlana 
Smak: Bardzo mocno wyczuwalny sezam. Nie jest mocno słodki. Figi i goji prawie nie czuć. Smaczny, ale nazwałabym go raczej sezamowym batonem.

4) Ziarno kakaowca i BIO pomarańcza

Skład: BIO mąka jaglana, suszone daktyle, BIO słonecznik, BIO siemię lniane, BIO sezam, BIO olej kokosowy, ksylitol, zmielone ziarno kakaowca, BIO skórka pomarańczy, sól himalajska, woda źródlana 
Smak: Jako pierwszy da się wyczuć sezam i goryczka skórki pomarańczy. „Na drugim miejscu” jest słonecznik. Ziarna kakaowca nie są dla mnie wyczuwalne w żaden sposób. Nie jest zbyt słodki. Nawet smaczny, ale najmniej w porównaniu do poprzedników. 


Przejdźmy do konkursów! Pierwszy polegał na wymyśleniu wierszyka, piosenki, cytatu itp., który w treści miał zawierać słowo BEZ CUKRU lub miał promować życie bez cukru. Poniżej znajdziecie kilka z tekstów, które wzięły udział w konkursie.









Drugi polegał na przesłaniu nam zdjęcia z motywem serca, ze względu na minione się Walentynki. Poniżej znajdziecie trzy cudowne przepisy, które zwyciężyły! ♥


Składniki (na 15 serduszek)
  • 150 g fig suszonych
  • 30 g kakao
  • 50 g pestek dyni

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przełożyć do foremek. 
Pozostawić w lodówce na 15 minut to zastygnięcia.




Składniki:

  • 170 g mąki orkiszowej razowej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 80 g ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
  • 50 g masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka 
  • domowa konfitura z pigwowca i malin (lub powidła)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka konfiturą, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.



Składniki:

  • 100 gram mąki kokosowej ( zmielone wiórki kokosowe ) 
  • 100 gram mąki ryżowej ( zmielony ryż jaśminowy )
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego ( ja dałam własne domowe kokosowe ) 
  • woda gazowana ok 50-100 ml pilnując konsystencji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dałam do miski i połączyłam ze sobą za pomocą miksera.
Dodatki zupełna dowolność u nas to co dzieci lubią bo śniadanko było dla maluchów: banan i kiwi oraz truskawka i czarna porzeczka sproszkowana lio.


A na koniec chciałybyśmy serdecznie podziękować Batonowi Warszawskiemu za współpracę oraz Wam Drodzy Uczestnicy, że tak chętnie bierzecie udział w naszych konkursach! ♥

Jeżeli macie ochotę na więcej konkursów, koniecznie dajcie nam znać!

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi sie ten blog!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny post ! ;)
    Uwielbiam batona Warszawskiego.

    OdpowiedzUsuń

Zapisz sie do newsletera bloga: