Proteinowa babka kokosowa w lukrze ( bez cukru, bez glutenu )

Proteinowa babka kokosowa 
( bez cukru, bez glutenu ) 



Składniki: 
- 250g białej fasoli 
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g odżywki białkowej 
( u mnie smak kokosowy, ale można użyć też waniliowej lub naturalnej, albo pominąć ) 
- 50g ksylitolu
- 40g masła ( u mnie light )
- 60g wiórek kokosowych
- 4 jajka ( 260g )
- 1g naturalnej wanilli 
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( bez gutenowego )

Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremki ( u mnie olej w sprayu )
- mąka do obsypania ( u mnie jaglana ) 


Sposób przygotowania:
- Włączyć piekarnik na 180 oC 
- Trzy białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Jedno białko zostawić na lukier. 
- Resztę składników ze sobą zmiksować.
- Białka i masę połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. 
- Foremkę natłuścić i obsypać mąką.
- Przelać ciasto do foremki.
- Piec w 180 oC okoo 50 minut, do zarumienienia i suchego patyczka. 

Ciasto jest przepyszne, osobiście wolę białą fasolę niż ciemną, ciasto jest wilgotne i przepyszne. :) 






 

Lukier zaczynamy robić jak wyjmiemy ciasto z piekarnika. Najlepiej nakładać lukier na ciepłe ciasto. Wtedy od razu się " ścina " i wygląda pięknie.

Składniki:
- jedno białko jajka ( L )
- 20g zmielonego ksylitolu lub innego słodzika.

Sposób przygotowania:
Białka lekko ubić na pianę ( ale nie na sztywną! ), dodać ksylitol i dokładnie wymieszać.
Lukier wylać na ciasto i rozprowadzić pędzelkiem.




Ciasto podzieliłam na 10 porcji. 
Wartości odżywcze w jednym kawałku. 
Kilokalorie: 156
Białko: 9.2g
Tłuszcze: 8.9g
Węglowodany: 12.3g


Nasze social media: 
E-mailkontakt@bezbolesneusuwaniecukru.pl



Zapraszamy Was na KONKURS. 
Konkurs odbywa się na łamach naszego magazyn, słodkiego bez cukru ! 
Do wygrania 3 zestawy po 9 czekolad !! 
Sponsorem nagród jest: 

Magazyn jest do ściągnięcia zupełnie za darmo z naszej strony: 

7 komentarzy:

  1. Czy babkę w wersji z odżywką białkową można podać dziecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ;) Robiłam też przepis bez odżywki i ciasto było równie pyszne, można dodać wtedy więcej wiórek albo zamiast masła olej kokosowy. Wtedy ciasto nabierze więcej aromatu kokosowego.

      Usuń
    2. Super, tak zrobię. Mam jeszcze jedno pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem przepis. Na ciasto składają się trzy całe jajka czy trzy plus jedno żółtko, które pozostanie z jajka do lukru? :-)

      Usuń
    3. Trzy całe jajka i jedno żółtko ;) Żeby nic się nie zmarnowało. ;)

      Usuń
    4. Upiekłam. Rzeczywiście super mokre i słodziutkie. Fasoli w ogóle nie czuć. W domu jest piękny waniliowo -kokosowy zapach. Dzięki za pomysł :-)

      Usuń
  2. To się zgrałyśmy fasolowymi babkami xD Tylko u nas wersja czekoladowa z ciastkami :D

    OdpowiedzUsuń