Karpatka - ciasto ptysiowe na pełnoziarnistej mące orkiszowej, bez cukru.


Karpatka 
( ciasto ptysiowe na pełnoziarnistej mące orkiszowej, bez cukru )



Kto z Was uwielbia karpatkę ?
Ja bardzo, a mój chłopak jeszcze bardziej, i w minionym tygodniu spytał się mnie czy zrobię mu karpatkę. JASNE! Bo czemu by nie, fajnie jest przerabiać tradycyjne przepisy. Pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę, moim zdaniem smak jest obłędny, ciasto mimo że orkiszowe jest bardzo delikatne, a waniliowy krem aż rozpływa się w ustach. 

Składniki:
- 600ml mleka ( u mnie 2 % ) 
- 60g ksylitolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2g naturalnej wanilii ( lub dwie laski) 
- 60g budyniu bez cukru ( u mnie jest to 1 i 1/2 opakowania bo tylko tyle miałam, można spokojnie zrobić z dwóch tylko rozrobić w większej ilości mleka ) 
- 220g masła 
- 4 jajka (L) 
- 150g mąki orkiszowej 
- 200ml wody 



Sposób przygotowania:
Ciasto: 
- Masło ( 70 g ) roztopić w garnku, dodać 200 ml wody i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
- Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, 1g wanilii,  całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
- Piekarnik nagrzać do 180oC. Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.
Jedną część ciasta wyłożyć łyżką do foremki. Piec przez 25-30 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!!! 
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.

Wskazówka na szybszy sposób:
Całe ciasto rozprowadzić na dużą prostokątną  blasze, piec 20-25 minut, następnie przekroić je na pół, jednej połowy użyć na górę, drugą na dół. 

Krem:
W 100ml mleka rozprowadzić proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem, do gotującego się mleka i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Do masła (150g ) dodać wanilię i dobrze wymieszać. Masło dodać do budyniu i na bardzo małym ogniu mieszać aż połączyć się w gładką masę z budyniem. Masę wystawić do przestygnięcia, mieszając co chwilę aby nie zrobił się kożuch. 
Foremkę po upieczeniu ciasta dobrze umyć i wysuszyć, ja wyłożyłam foremkę folią żeby potem łatwiej wyjąć ciasto. Na dno foremki ułożyć jedną część ciasta i rozsmarować krem, krem przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce ( gdy ostygnie przełożyć do lodówki ), najlepiej smakuję na drugi i trzeci dzień. Przed podaniem ciasto posypać ksylitolem. 








Moja foremka ma 16cm średnicy, więc jest mała i zawsze dzielę ciasto w niej na 8 porcji. 

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Kilokalorie:375
Białko: 8.6 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 25 g

Jeżeli chcieli byście abym przygotowała Wam jakieś tradycyjne przepisy bez cukru, piszcie propozycje tu albo na innych socialmediach, chętnie podejmę wyzwanie. 
Możecie również pisać do mnie na bloga -> www.pat-dream.pl
Staram się co niedziele przygotowywać nowe przepisy. 

12 komentarzy:

  1. Witam
    Czy nie masz problemu z masami z ksylitolem ??
    Ja zauwazylam ze kiedy dodaje go do mas lub kremow to zwyczjnie nie chca mi stezec nawet zwykly budyn robi sie ciekly ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie mam, a robię tego dużo. Ale kupuję jeden i ten sam ksylitol, bo kiedyś mi nie wychodziło. Ale zawsze ale to zawsze wychodzi mi wszystkona tagatozie. Na tagatozie nawet ciasta drożdżowe pięknie rosną. Poczytaj o tym słodziku. Jest jeszcze bardziej zbliżony do smaku cukru, i jest również naturalny.

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :) Uwielbiam takie fit ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczególnie ten krem byśmy wyjadały paluszkiem z miseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. WoW! Karpatka wygląda oszałamiająco, a brak cukru jest tylko na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawałek Twojego ciasta wygląda tak apetycznie, że chętnie zjadałabym kawałeczek podczas mojego cheat day. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi sie podoba ! rewelacja !

    OdpowiedzUsuń