Miętowe lody z czekoladą - 101 kcal w sztuce !


Miętowe lody z kawałkami czekolady. 



Składniki:
- 500ml gęstego jogurtu naturalnego 
- 50g ksylitolu
- aromat miętowy
- naturalny zielony barwnik lub matcha tea 
- 40g czekolady 

+ foremki do lodów

Zamienniki: 
- W wersji wegańskiej jogurt można zamienić na gęstą część kokosowego mleka z puszki lub wegańską śmietanę ( ubić ) 
- Miętowy smak można nadać samemu naturalnie, zaparzyć dużą ilość listków mięty w małej ilość wody, później zblendować tą wodę z listkami. 
- Można użyć każdą inną ulubioną czekoladę, ale miętowa gorzka czekolada sprawdza się naprawdę świetnie. 

Czekolada: 
Ja użyłam czekolady Rocao.
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, sproszkowana maca, wanilia bourbon, olejek miętowy.
Post na temat tych czekolad i gdzie je kupić: 


Sposób przygotowania:
- Jogurt, ksylitol wymieszać, dodać łyżeczkę aromatu i spróbować, dla mnie smak był idealny, jak ktoś chce bardziej miętowe może dodać więcej. 
- Dodać barwnika lub macha tea, ja dodałam dwie kropelki naturalnego barwnika i stwierdziłam że są idealne ( pamiętajcie że barwnik możecie ominąć ).
- Czekoladę rozdrobnić nożem.
- Na dno foremek wsypać odrobinę czekolady.
- Resztę czekolady wsypać do masy i wymieszać. 
- Masę wylać do foremek. 
- Lody zostawić na kilka godzin w zamrażarce.




Wartości odżywcze w jednym lodzie. 
Kilokalorie: 101
Białko: 3.4g
Tłuszcze: 4.8g 
Węglowodany: 12.9g



1 komentarz:

Zapisz sie do newsletera bloga: