Miętowe lody z kawałkami czekolady.
Składniki:
- 500ml gęstego jogurtu naturalnego
- 50g ksylitolu
- aromat miętowy
- naturalny zielony barwnik lub matcha tea
- 40g czekolady
+ foremki do lodów
Zamienniki:
- W wersji wegańskiej jogurt można zamienić na gęstą część kokosowego mleka z puszki lub wegańską śmietanę ( ubić )
- Miętowy smak można nadać samemu naturalnie, zaparzyć dużą ilość listków mięty w małej ilość wody, później zblendować tą wodę z listkami.
- Można użyć każdą inną ulubioną czekoladę, ale miętowa gorzka czekolada sprawdza się naprawdę świetnie.
Czekolada:
Ja użyłam czekolady Rocao.
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, sproszkowana maca, wanilia bourbon, olejek miętowy.
Post na temat tych czekolad i gdzie je kupić:
Sposób przygotowania:
- Jogurt, ksylitol wymieszać, dodać łyżeczkę aromatu i spróbować, dla mnie smak był idealny, jak ktoś chce bardziej miętowe może dodać więcej.
- Dodać barwnika lub macha tea, ja dodałam dwie kropelki naturalnego barwnika i stwierdziłam że są idealne ( pamiętajcie że barwnik możecie ominąć ).
- Czekoladę rozdrobnić nożem.
- Na dno foremek wsypać odrobinę czekolady.
- Resztę czekolady wsypać do masy i wymieszać.
- Resztę czekolady wsypać do masy i wymieszać.
- Masę wylać do foremek.
- Lody zostawić na kilka godzin w zamrażarce.
Wartości odżywcze w jednym lodzie.
Kilokalorie: 101
Białko: 3.4g
Tłuszcze: 4.8g
Węglowodany: 12.9g
Takim lodzikiem byśmy nie pogardziły :D
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuń