Poniżej znajdziecie recenzję czekolad firmy Rocao, jak również rozwiązanie konkursu który odbył się w IV numerze magazynu: Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, który jest nadal do pobrania za darmo z naszej strony www.bezbolesneusuwaniecukru.pl.
Czekolady oferowane przez firmę Rocao są:
- surowe
- ekologiczne
- wegańskie
- bezcukrowe
- Fair Trade
- bogate w superfoods
- bezglutenowe
Są to pierwsze surowe bułgarskie czekolady, które są produkowane z surowych ziaren kakaowca, gdzie podczas całego procesu produkcji nie przekracza się 45°C. Rocao wykorzystuje wysokiej jakości ziarna kakaowca typu Criollo pochodzące z Peru.
Czekolady można kupić w wielu miejscach w całej Polsce, listę sklepów znajdziecie na www.facebook.com/Rocao.Polska, polecamy obserwować i koniecznie spróbować.
To teraz przejdźmy do recenzji poszczególnych smaków :)
Surowa czekolada EKO z ziaren
kakaowych Criollo
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy,
masło kakaowe, ziarna kakaowe (7%)
Opinia:
Czekolada wręcz rozpływa się w ustach. Ziarna kakaowe chrupią i
są wyczuwalne w smaku. Jeżeli chodzi o słodkość czekolady, jest
idealna. W porównaniu do takich zwykłych, nie jest to z pewnością
czekolada mleczna, bardziej w kierunku gorzkiej, jednak słodkawa. Po
prostu idealny poziom słodyczy dla mnie, bo osobiście nie przepadam
za mocno słodkimi smakami, a uwielbiam gorzkawy posmak naturalnego
kakao :)
Surowa
czekolada EKO z przyprawami piernikowymi
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, migdały (10%),
przyprawy piernikowe, olejek pomarańczowy
Opinia:
Czekoladka jest dosć cienka i łamała mi się w ręku, ale raczej
nie stanowi to dla mnie problemu. Migdałów nie ma zbyt wiele, ale
są wyczuwalne. Jeżeli chodzi o przyprawy piernikowe – gdy
otworzyłam czekoladkę to od razu poczułam ich zapach. Jak
najbardziej je czuć w smaku, jednak nie jest to jakiś mocno
intensywny posmak. Olejek pomarańczowy też jest delikatnie
wyczuwalny i idealnie komponuje się z przyprawami.
Surowa
czekolada BIO z bułgarskim olejkiem różanym i migdałami
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, migdały (9%), wanilia
bourbon, olejek z róży Damascena
Opinia:
Pierwsze moje odczucia po ugryzieniu czekoladki to smak liczi! Nie
wiem dlaczego, ale mnie ten olejek różany tak właśnie smakuje.
Migdały także są wyczuwalne. Poziom słodyczy czekoladki tak jak
pozostałych. Nie jest gorzka, ale też nie typowo mleczna, dla mnie
idealna.
Surowa
czekolada EKO z jagodami goi, orzechami nerkowca i olejkiem
pomarańczowym
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, orzechy nerkowca (10%),
suszone jagody goja, wanilia bourbon, olejek pomarańczowy
Opinia:
Jagody goji występują tu niemalże w całości, nie są to drobne
kawałeczki. Mnie to nie przeszkadza, bo bardzo je lubię. Nerkowce
widać w kawałkach czekoladki, jednak niekoniecznie da się wyczuć
ich smak, bo dominuje tu przede wszystkim olejek pomarańczowy.
Jednak całość świetnie ze sobą współgra i jest to kolejna
pyszna czekolada.
Surowa
czekolada EKO z olejkiem miętowym i macą
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, sproszkowana maca,
wanilia bourbon, olejek miętowy
Opinia:
Rozpakowując czekoladkę, czuć dość intensywny miętowy zapach. W
smaku również jest wyczuwalna mięta. jednak już stosunkowo
delikatnie, a nie jakoś nachalnie. Po zjedzeniu kawałka czekoladki,
przez jakiś czas w buzi utrzymuje się taki miętowy posmak ;)
Jeżeli lubicie miętowe czekolady, to ta z pewnością znajdzie się
na liście Waszych ulubionych!
Surowa
czekolada EKO z morwą i lucumą
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, suszona morwa (10%),
sproszkowana lucuma, wanilia bourbon
Opinia:
Tutaj w zasadzie w smaku wyczuwam tylko czekoladkę, która jak dla
mnie, ma idealny nienachalny poziom słodyczy. Czuję, że coś jest
w środku i to gryzę ;) Ale w zasadzie nie jestem w stanie wyczuć
jakiegoś konkretnego smaku morwy.
Surowa
czekolada grejpfrutowa z nasionami chia
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, chia (3%), wanilia
bourbon, olejek grejpfrutowy, olejek cytrynowy, olejek pomarańczowy
Opinia:
Nasiona chia nie mają dla mnie jakiegoś konkretnego smaku, ale są
wyraźnie wyczuwalne i chrupią sobie w czekoladce. Jeżeli chodzi o
grejpfrutowy posmak, nie wyczuwam. Mam wrażenie, że smaki
wszystkich olejków owocowych zawartych w składzie nieco się
mieszają i czuć, że jakieś są, ale w zasadzie ciężko
stwierdzić jaki smak jest wyczuwalny.
Surowa
czekolada EKO z białkiem konopnym i ryżowym
Skład:
masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, białko ryżowe (12%),
białko konopne (8%), wanilia bourbon, olejek cytrynowy
Opinia:
Cytronowy aromat jest jedynie lekko wyczuwalny. Co do białek
roślinnych, według mnie jakiegoś konkretnego smaku nie nadają,
ale da się wyczuć ich obecność jakby przez zmianę konstystencji
(?) w porównaniu do pozostałych czekoladek.
Kilka naszym zdjęć, my również miałyśmy okazje je przetestować.
Czekolady przy dobrych książkach smakują najlepiej ! :)
W chwilach relaksu, po ciężkim dniu na uczelni.
Zabrałam czekoladki ze sobą na piknik do parku. Idealne słodycz po pysznym posiłku !
Czekolada jako nagroda po treningu na świeżym powietrzu? Jestem na TAK, wtedy wszystko smakuję najlepiej.
Wykorzystałam czekoladki do moich ulubionych lodów miętowych!
Oczywiście słodkich bez cukru. Przepis w następnym poście !
Przekąska w oczekiwaniu u fryzjera.
WYNIKI KONKURSU!
Martyna Saczuk
DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S
11 czekoladek
100g czekolady gorzkiej
60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli)
Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła.
Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki.
Rozpuścić drugą część czekolady.
Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)
Pralinki a la czekoladki "Malaga"
Składniki:
(na około 24 pralinki)
- 250 g rodzynek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (100 g) - minimum 70% kakao
- 2 wafle ryżowe naturalne (20 g)
- aromat rumowy albo rum
- 4 łyżki kakao (40 g) - do obtoczenia
Wykonanie:
1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez około 10-15 minut. Dokładnie odcedzić. Zmiksować.
2. Wafle zmielić w blenderze kielichowym albo młynku.
3. Czekoladę rozpuścić, wymieszać z rodzynkami, następnie ze zmielonymi waflami i odrobiną aromatu rumowego albo rumu.
4. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao. Schłodzić w lodówce.
Katarzyna Lichosik
Domowe Czekoladki.
Ostatnio postanowiłam zrobić domową czekoladę!
Przepis na 6 dużych czekoladek (jedną zjadłam przed zrobieniem zdjęcia :D)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/3-1/2 szklanki prawdziwego kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie: rozpuścić składniki w kąpieli wodnej, przelać do silikonowych foremek, udekorować dodatkami (u mnie orzechy pinii, komosa ryżowa ekspandowana, migdały, liofilizowana żurawina, truskawki, ananas oraz pestki dyni). Mniam! :)
GRATULUJEMY !
Czekamy na Wasze adresy jak i później na zdjęcia z czekolad, abyśmy mogły pokazać Wasze uśmiechnięte buzie w magazynie.
Ale sie cieszeeee, dziękuje! Zaraz wyslę dane na maila :)
OdpowiedzUsuńJakoś tak piernikowa najbardziej nam się spodobała :D Gratulujemy zwycięzcom :)
OdpowiedzUsuńNie znam tych czekolad, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuń