Recenzja czekolad Rocao - Wyniki konkursu.


Dziś przychodzimy do Was z kolejną dawką informacji o słodkościach bez cukru ♥.
Poniżej znajdziecie recenzję czekolad firmy Rocao, jak również rozwiązanie konkursu który odbył się w IV numerze magazynu: Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, który jest nadal do pobrania za darmo z naszej strony www.bezbolesneusuwaniecukru.pl.


Czekolady oferowane przez firmę Rocao są:
  • surowe
  • ekologiczne
  • wegańskie
  • bezcukrowe
  • Fair Trade
  • bogate w superfoods
  • bezglutenowe
Są to pierwsze surowe bułgarskie czekolady, które są produkowane z surowych ziaren kakaowca, gdzie podczas całego procesu produkcji nie przekracza się 45°C. Rocao wykorzystuje wysokiej jakości ziarna kakaowca typu Criollo pochodzące z Peru.




Czekolady można kupić w wielu miejscach w całej Polsce, listę sklepów znajdziecie na www.facebook.com/Rocao.Polska, polecamy obserwować i koniecznie spróbować. 


Monika właściciela Rocao Polska prowadzi również fb: Biolnspire, na który również zapraszamy. 

To teraz przejdźmy do recenzji poszczególnych smaków :)



Surowa czekolada EKO z ziaren kakaowych Criollo
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, ziarna kakaowe (7%)
Opinia: Czekolada wręcz rozpływa się w ustach. Ziarna kakaowe chrupią i są wyczuwalne w smaku. Jeżeli chodzi o słodkość czekolady, jest idealna. W porównaniu do takich zwykłych, nie jest to z pewnością czekolada mleczna, bardziej w kierunku gorzkiej, jednak słodkawa. Po prostu idealny poziom słodyczy dla mnie, bo osobiście nie przepadam za mocno słodkimi smakami, a uwielbiam gorzkawy posmak naturalnego kakao :)

Surowa czekolada EKO z przyprawami piernikowymi
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, migdały (10%), przyprawy piernikowe, olejek pomarańczowy
Opinia: Czekoladka jest dosć cienka i łamała mi się w ręku, ale raczej nie stanowi to dla mnie problemu. Migdałów nie ma zbyt wiele, ale są wyczuwalne. Jeżeli chodzi o przyprawy piernikowe – gdy otworzyłam czekoladkę to od razu poczułam ich zapach. Jak najbardziej je czuć w smaku, jednak nie jest to jakiś mocno intensywny posmak. Olejek pomarańczowy też jest delikatnie wyczuwalny i idealnie komponuje się z przyprawami.

Surowa czekolada BIO z bułgarskim olejkiem różanym i migdałami
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, migdały (9%), wanilia bourbon, olejek z róży Damascena
Opinia: Pierwsze moje odczucia po ugryzieniu czekoladki to smak liczi! Nie wiem dlaczego, ale mnie ten olejek różany tak właśnie smakuje. Migdały także są wyczuwalne. Poziom słodyczy czekoladki tak jak pozostałych. Nie jest gorzka, ale też nie typowo mleczna, dla mnie idealna.

Surowa czekolada EKO z jagodami goi, orzechami nerkowca i olejkiem pomarańczowym
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, orzechy nerkowca (10%), suszone jagody goja, wanilia bourbon, olejek pomarańczowy
Opinia: Jagody goji występują tu niemalże w całości, nie są to drobne kawałeczki. Mnie to nie przeszkadza, bo bardzo je lubię. Nerkowce widać w kawałkach czekoladki, jednak niekoniecznie da się wyczuć ich smak, bo dominuje tu przede wszystkim olejek pomarańczowy. Jednak całość świetnie ze sobą współgra i jest to kolejna pyszna czekolada.

Surowa czekolada EKO z olejkiem miętowym i macą
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, sproszkowana maca, wanilia bourbon, olejek miętowy
Opinia: Rozpakowując czekoladkę, czuć dość intensywny miętowy zapach. W smaku również jest wyczuwalna mięta. jednak już stosunkowo delikatnie, a nie jakoś nachalnie. Po zjedzeniu kawałka czekoladki, przez jakiś czas w buzi utrzymuje się taki miętowy posmak ;) Jeżeli lubicie miętowe czekolady, to ta z pewnością znajdzie się na liście Waszych ulubionych!

Surowa czekolada EKO z morwą i lucumą
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, suszona morwa (10%), sproszkowana lucuma, wanilia bourbon
Opinia: Tutaj w zasadzie w smaku wyczuwam tylko czekoladkę, która jak dla mnie, ma idealny nienachalny poziom słodyczy. Czuję, że coś jest w środku i to gryzę ;) Ale w zasadzie nie jestem w stanie wyczuć jakiegoś konkretnego smaku morwy.

Surowa czekolada grejpfrutowa z nasionami chia
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, chia (3%), wanilia bourbon, olejek grejpfrutowy, olejek cytrynowy, olejek pomarańczowy
Opinia: Nasiona chia nie mają dla mnie jakiegoś konkretnego smaku, ale są wyraźnie wyczuwalne i chrupią sobie w czekoladce. Jeżeli chodzi o grejpfrutowy posmak, nie wyczuwam. Mam wrażenie, że smaki wszystkich olejków owocowych zawartych w składzie nieco się mieszają i czuć, że jakieś są, ale w zasadzie ciężko stwierdzić jaki smak jest wyczuwalny.

Surowa czekolada EKO z białkiem konopnym i ryżowym
Skład: masa kakaowa, syrop z agawy, masło kakaowe, białko ryżowe (12%), białko konopne (8%), wanilia bourbon, olejek cytrynowy
Opinia: Cytronowy aromat jest jedynie lekko wyczuwalny. Co do białek roślinnych, według mnie jakiegoś konkretnego smaku nie nadają, ale da się wyczuć ich obecność jakby przez zmianę konstystencji (?) w porównaniu do pozostałych czekoladek.

Kilka naszym zdjęć, my również miałyśmy okazje je przetestować. 



Czekolady przy dobrych książkach smakują najlepiej ! :) 


W chwilach relaksu, po ciężkim dniu na uczelni.


Zabrałam czekoladki ze sobą na piknik do parku. Idealne słodycz po pysznym posiłku !


Czekolada jako nagroda po treningu na świeżym powietrzu? Jestem na TAK, wtedy wszystko smakuję najlepiej.


Wykorzystałam czekoladki do moich ulubionych lodów miętowych!
Oczywiście słodkich bez cukru. Przepis w następnym poście !


Przekąska w oczekiwaniu u fryzjera.

WYNIKI KONKURSU! 


Martyna Saczuk

DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S
 11 czekoladek

100g czekolady gorzkiej
60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli)

Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. 
Do foremki z czekoladą nałożyć ok. łyżeczkę masła orzechowego i rozprowadzić ją po dnie. Foremki wypełnione już masłem orzechowym wstawić na ok. 20 minut do zamrażarki.
Rozpuścić drugą część czekolady.
Foremki wyjąć z zamrażarki, na każdą nakładać znów ok. 1/2 łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)


Małgorzata Rusek

Pralinki a la czekoladki "Malaga"

Składniki:
(na około 24 pralinki)
- 250 g rodzynek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (100 g) - minimum 70% kakao
- 2 wafle ryżowe naturalne (20 g)
- aromat rumowy albo rum
- 4 łyżki kakao (40 g) - do obtoczenia

Wykonanie:
1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez około 10-15 minut. Dokładnie odcedzić. Zmiksować.
2. Wafle zmielić w blenderze kielichowym albo młynku.
3. Czekoladę rozpuścić, wymieszać z rodzynkami, następnie ze zmielonymi waflami i odrobiną aromatu rumowego albo rumu.
4. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać w kakao. Schłodzić w lodówce.


Katarzyna Lichosik

Domowe Czekoladki. 

Uwielbiam czekoladę i czekoladki :)
Ostatnio postanowiłam zrobić domową czekoladę!
Przepis na 6 dużych czekoladek (jedną zjadłam przed zrobieniem zdjęcia :D)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/3-1/2 szklanki prawdziwego kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego
Wykonanie: rozpuścić składniki w kąpieli wodnej, przelać do silikonowych foremek, udekorować dodatkami (u mnie orzechy pinii, komosa ryżowa ekspandowana, migdały, liofilizowana żurawina, truskawki, ananas oraz pestki dyni). Mniam! :)


GRATULUJEMY !
Czekamy na Wasze adresy jak i później na zdjęcia z czekolad, abyśmy mogły pokazać Wasze uśmiechnięte buzie w magazynie.

4 komentarze:

  1. Dziękuję najserdeczniej!!! Strasznie się cieszę, że mój przepis został doceniony! Dzięki jeszcze raz i ogromne gratulacje dla Martyny i Kasi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale sie cieszeeee, dziękuje! Zaraz wyslę dane na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś tak piernikowa najbardziej nam się spodobała :D Gratulujemy zwycięzcom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam tych czekolad, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Zapisz sie do newsletera bloga: