Biszkopt jaglany z jogurtową pianką, truskawkami i borówkami.
( bez cukru, bez glutenu )
Składniki:- 50g mąki jaglanej
- 150g gęstego jogurtu naturalnego ( typ grecki )
- 4 jajka ( M )
- 15g naturalnego słodzika - stewia ( można użyć każdego innego zamiennika cukru: ksylitolu, erytrolu itp... )
- 2g naturalnej wanilii
- 100g truskawek
- 100g borówek
Dodatki:
- foremka o średnicy 16cm lub keksówka
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt jaglany:
- białka z dwóch jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę jaglaną, 10g słodzika, żółtka z dwóch jaj połączyć ze sobą
- ubite białka połączyć z resztą masy
- masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzać do 180oC
Jogurtowa pianka:
- białka z dwóch jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka z dwóch jaj, jogurt, 5g słodzika, wanilię połączyć ze sobą
- obie masy połączyć ze sobą
- masę jogurtową wylać na masę jaglaną
- na jedną połowę ciasta ułożyć borówki na druga truskawki i lekko docisnąć.
- ciasto piec około 45 minut w 180oC do mocnego zarumienienia.
- NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA ! :)
Ciasto jest bardzo nisko kaloryczne więc podzieliłam je na 6 porcji. :
Wartości odżywcze w jednym kawałku:
Kilokalorie: 120
Białko: 7g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 11g
Robiłam dwa ciasta na raz, wykorzystałam dwie foremki, tak wygląda ciasto z foremki keksówki.
Zapraszamy na nasze social media:
Instagram: www.instagram.com/bezbolesne_usuwanie_cukru
--------------------------------------------------------------------------------
Uwaga!
Od 1 czerwca jest do pobrania nasz V numer magazynu, w 100% bez cukrowego.
Znajdziecie w nim kilka przepisów, KONKURS, wywiad z właścicielką kawiarni bezcukrowej, artykuły, recenzje filmu i wiele wiele więcej...
www.bezbolesneusuwaniecukru.pl
Wygląda tak delikatnie :D Z owocami najlepsze ciasta :D
OdpowiedzUsuńmąka orkiszowa zamiast jaglanej może być?
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńNie miałam mąki jaglanej więc zmieliłam kaszę jaglaną i już miałam mąkę :) ciasto tak jak wygląda tak też smakuje, bardzo lekkie i bardzo smaczne :) dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis i smak :P
OdpowiedzUsuńsuper blog polecam !
OdpowiedzUsuń