Kukurydziane ciasto z owocami ( bez cukru / bez glutenu )


Kukurydziane ciasto z owocami
 ( bez cukru / bez glutenu ) 


Składniki:
- 3 jajka ( M )
- 80g mąki kukurydzianej
- 100ml jogurtu naturalnego
- 50g erytrolu ( miodu/ ksylitolu/ słodzika... lub innego zamiennika cukru )
- 2g naturalnej wanilli ( lub pasty waniliowej/ aromatu waniliowego )
- 100g truskawek
- 100g nektarynki
- 100g czereśni

Dodatki:
- foremka o średnicy 20cm
- łyżka mąki do obsypania owoców
- oliwa do wysmarowania foremki, mąka do obsypania foremki ( można pominąć )


Sposób przygotowania: 
- piekarnik rozgrzać do 180oC
- owoce umyć i pokroić
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka, jogurt, mąkę, erytrol, wanilię zmiksować ze sobą
- obie masy połączyć ze sobą łopatką
- owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać
- owoce dodać do ciasta i dobrze wymieszać
- wszystko przelać do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką
- ciasto piec 40-45minut w 180oC

- ciasto po ostudzeniu posypałam erytrolem w pudrze ( rozdrobiony w młynku do kawy ).


Ciasto podzieliłam na 10 porcji. 
Wartość odżywcze w jednej porcji:
Kilokalorie: 85
Białko: 4g
Tłuszcz: 3g
Węglowodany: 10g 


Wskazówki:
- mąkę kukurydzianą można zastąpić np: ryżową w takich samych proporcjach 
- owoców nie trzeba obsypywać w macę jeśli nie użyjecie nektarynki 
- jogurt można zastąpić mlekiem/ jogurtem roślinnym. 


Zaparaszam na nasze social media: 
Oraz do pobrania magazynu zupełnie za darmo - 100% bez cukrowego. 


2 komentarze:

  1. Na jednym kawałku by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie sama spróbować, chociaż zawsze z rezerwą podchodzę do jogurtowych, bo mam trochę do nich pecha :( Ale wygląda obłędnie, taka chmurka <3

    OdpowiedzUsuń